Menü
Kontakt Kívánságlista Keresés
Folsav – az egészség vitaminja
Termék-Tipp
Doppelherz Folsav 800 Depot+ B6 + B12 + C + E
Termékekhez

A folsav egy vízoldható B vitamin, mely a test minden növekedési és fejlődési folyamatában nélkülözhetetlen. A folsav a B12 vitaminnal együtt fontos szerepet tölt be a fehér- és vörösvértestek, valamint a vérlemezkék képzése során, melyek a véralvadáshoz szükségesek. Sokat hallani a folsav jelentőségéről a különböző biokémiai folyamatokban, mi több, manapság is egyre több pozitív hatására derül fény, mégis gyakran találkozunk elégtelen folsav bevitellel.

Jelentősége a terhesség során

A folsav feltehetően a legismertebb vitamin, ha a terhességről van szó. Már a terhesség első percétől kezdődően megnő rá a szervezet igénye. A szükséges mennyiség megduplázódik, naponta kb. 0,8 mg, hiszen a magzat folsav ellátottságáért szintén az anyai táplálkozás felel. A folsav a sejtosztódás folyamatában meghatározó szereppel bír. Szükséges az anyai és magzati szövetek növekedéséhez egyaránt. Az anyai szervezet magas folsav szükségességét jól jelzi az a tény, hogy a magzat növekedése során a kezdeti pár sejt annyiszor osztódik, mígnem létrejön egy kb. 100 milliárdnyi sejtből álló új élet. Természetesen terhesség alatt az anyai szervezetben is folyamatos a szövetnövekedés.

A folsav nélkülözhetetlen az idegrendszer egészséges fejlődéséhez. A velőcsőzáródás már a terhesség korai szakaszában bekövetkezik, amikor a nők számára az áldott állapot sokszor még ismeretlen. Ezért fontos a folsav pótlásáról már a családtervezés időszakában gondoskodni.

A szív- és érrendszer védelme

A folsav a B6 és B12 vitaminnal együtt hozzájárul a homocystein anyagcsere épségéhez. A homocystein egy nemkívánatos, káros mellékterméke a fehérje katabolizmusnak. A vérben felhalmozódva károsítja az erek falát, így növelve az érelmeszesedés és vérrögképződés kockázatát. A homocystein normál mennyisége a vérben 10 umol/l alatti.