Cukorbetegség

Vitaminok cukorbetegeknek

Testünket nem lehet megfelelően ellátni tápanyagokkal, ha nem kiegyensúlyozott a mindennapos étrendünk. Az étkezés különösen bonyolulttá válik, ha valaki anyagcserezavartól szenved, vagy ha egy adott étrendhez igazítva kell élnie az életét.

Mi a cukorbetegség?

A "diabetes mellitus" kifejezés a szénhidrát anyagcsere krónikus zavarát írja le, amelyet inzulinhiány vagy csökkent inzulinérzékenység okoz. Az anyagcsere-betegség eredménye magasabb vércukorszint. Ha kezeletlen, ez olyan szövődményekhez vezethet, mint az érrendszeri elváltozások és még vakságot is okozhat. A hipoglikémiás sokk például az akut szövődmények közé tartozik. Ezt gyakran cukorbetegségnek nevezik. Az 1-es típusú és a 2-es típusú cukorbetegség a betegség legismertebb formái.

Leggyakoribb formái: az 1-es típusú és a 2-es típusú diabétesz

Az 1-es típusú cukorbetegség általában 20 év alatti serdülők körében fordul elő; manapság az autoimmun betegségek közé sorolható, melynek során a béta sejtek utólagos megsemmisítésével járó inzulitis a különböző genetikai tényezők hatásával megegyező genetikai hajlamot, érzékenységet eredményez.

A cukorbetegek körülbelül 10% -a szenved ettől a típustól.

A 2-es típusú cukorbetegség általában a kor előrehaladtával jelentkezik. Inzulinrezisztencia lép fel, elsősorban a májban és a vázizmokban, de a "szigetek működésének" zavara is okozhatja. Az elhízás vagy az ezen állapot mögött meghúzódó életmód a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának legfontosabb tényezője.

A cukorbetegek körülbelül 90% -a szenved ettől a típustól.

A kezeletlen diabetes mellitus tünetei

A kezeletlen cukorbetegség tünetei közé tartozik a fáradékonyság, a kimerültség, a csökkent teljesítőképesség, a fogyás, a látási rendellenességek és az éhségérzet, a hideg verejték és a tachikardia, az izomgörcsök, az émelygés és a hányás okozta kiszáradás. Az orvos minden esetben gondoskodik a diagnózisról és a terápiáról. Különböző értékeket mérnek meg, például a vércukorszintet, és megvizsgálják vizeletet, ezeknek az adatait pedig  kielemzik a folyamat során.

Az orvos meghatározza a terápiát is, tájékoztatja a beteget a cukorbetegségről és meghatározott étrendet ír elő. A cukorbetegség kockázati tényezőinek csökkentése általában gyógyszeres úton történik. A betegnek általában egy stabil metabolikus állapot elérésére kell törekednie.