A nők táplálkozási igényei természetüknél fogva alapvetően különböznek a férfiak igényeitől. Amint a nemek közötti fizikai különbségek megjelennek, például pubertás korban, a menstruációs ciklus során, terhesség alatt vagy menopauza során, a női testnek adaptálódnia kell ezekhez a sajátos életciklusokhoz. A nőknek olyan tápanyagokra van szükségük, amelyek kifejezetten nekik, az adott életciklusnak megfelelően kerültek összeállításra.
Bár a nők rendszerint egészségesebb, kiegyensúlyozottabb étrendet követnek, mint a férfiak, még mindig elégtelen mennyiségű tápanyagot fogyasztanak.
A Robert Koch intézet jelenlegi DEGS1 tanulmánya szerint a nők mindössze 15% -a, a férfiak csupán 7% -a táplálkozik a Német Táplálkozástudományi Társaság ajánlásainak megfelelően.
A vashiány például gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat, mivel a nők menstruációjuk során elveszítik a szervezetükben raktározott vas nagy részét. Hasonlóan csökkent az ásványi kalcium szint is, jellemzően terhesség alatt vagy a menopausa utáni elégtelen kalcium felszívódásnak köszönhetően.
A menstruáció miatt a nők elveszítik a létfontosságú vas nagy részét. Erős menstruációs vérzés esetén a vasveszteség meghaladhatja a vasbevitelt, mivel 1 ml vér átlagosan 0,5 mg vasat tartalmaz. A nőknek ezért nagyobb szükségük van a vas pótlására, mint a férfiaknak.
A terhesség ideje alatt a vasszükséglet rohamosan növekszik, hiszen a bevitt vasnak fedeznie kell a magzat vérellátását és belső szerveinek felépítését is. A várandós nőkben a cirkuláló vér mennyisége is növekszik annak érdekében, hogy a növekvő méh vérkeringése is biztosítva legyen.
A test napi vas szükséglete 20 és 30 mg között van.
A vas igény a laktáció alatt továbbra is magas, mivel az édesanya az anyatejjel átadja a babának a nyomelemet.
A tippünk: Gyakran fogyasszunk húsokat, mivel ezekből az emberi emésztőrendszer könnyebben felszívja a természetes vasat, mint a növényi eredetű vasat. Természetesen a hüvelyesek, a zöldségek és a gabonafélék is jó forrásai lehetnek a vasnak.
A C-vitaminban gazdag ételek, például narancslé, növelheti a zöldség forrásokból származó vas felszívódását.
A menopauza idején és annak lefolyása után is a kalcium megfelelő bevitele fontos szerepet játszik a nőknél, mivel a csökkent csontsűrűség egészségügyi kockázatot jelent. A csontsűrűség az előrehaladott korral csökken, mivel a menopauza után kevesebb kalciumszintet szabályozó szexuális hormon keletkezik.
A mi tippünk: Biztosítson elegendő D-vitamint szervezete számára. A D-vitamin "kalcium-építő, segítő" -ként működik, és ezáltal hozzájárul a normál csontokszerkezet fenntartásához. A bőrünk képes a D-vitamint előállítani, ha napfénynek van kitéve, de leggyakrabban ez a belső termelő mechanizmus gyakran elégtelen, különösen az őszi és téli hónapokban.