Energia és aktivitás

 1. doppelherz.hu
 2. Termékek
 3. Energia és aktivitás

Kapcsoljon rá még több energiával és aktivitással

Fáradt és levert? A kötelességek csak úgy tornyosulnak Ön és embertársai előtt. Folyton folyvást fáradozunk, hogy mindent és mindenkit össze tudjunk egyeztetni. Magolás az iskolában vagy az egyetemen, magas koncentráció és teljesítőképesség a munkahelyen. Majd ezután még jó lenne, ha megfelelő módon tudnánk bánni a családtagjainkkal és a barátainkkal a szabadidőnkben.

Ebből kifolyólag elmondhatjuk, hogy a fáradtság, a kimerültség és az elcsigázottság korunk jellemző tünetei. Még idejében kezdjen el odafigyelni magára és az egészségére! Tanuljon meg nemes egyszerűséggel barátságosan „nemet” mondani és szánjon időt a kikapcsolódásra. Viszont az is szintén nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű tápanyagot juttasson a szervezetébe. A B-vitamin komplex fontos szerepet játszik az idegekkel és az energia-anyagcserével kapcsolatban.

B12-vitamin – a fáradtság és a kimerültség ellen

Különösen a B12-vitamin tartozik azok közé a vitaminok közé, amik szükségesek az egészséges idegrendszer és az energiatermelés számára. A B12-vitamin ezenkívül még hozzájárul a fáradtság és a kimerültség csökkentéséhez is.

Habár mi még szerencsések is vagyunk, hogy sokféle élelmiszer áll a rendelkezésünkre. A népesség jelentős része nem jut megfelelő mennyiségben vitaminokhoz és nyomelemekhez. A II. Nemzeti Fogyasztási Tanulmány ( Nationale Verzehrsstudie II) demonstrálja, hogy például Németország lakosságának a felénél kimutatható a B12-vitamin hiánya.

Sokféle oka lehet a nem megfelelő mennyiségű B12- vitamin bevitelnek:

Tulajdonképpen mindegyik B-vitamin nagyon érzékeny és könnyen károsodás érheti őket a főzés vagy a tárolás során. A B12- vitamin sokféle állati eredetű termékben megtalálható, például a húsokban, tojásokban és a tejben, viszont a növényi eredetű élelmiszerekben alig fellelhető. Aki csak tisztán vegetáriánus étrendet folytat, továbbá a tejtermékek és a tojás fogyasztásáról is lemond, szinte nem is visz be B12-vitamint a szervezetéve a táplálékon keresztül.

Ahhoz, hogy a vitamin felszívódhasson a szervezetben, egy különleges fehérjére van szükség. A kor előrehaladtával sajnos csökken a fehérjék termelődése, amiből az következik, hogy a test számára még kevesebb mennyiségben áll rendelkezésre a B12-vitamin.

B12-vitamin, a multitalentum:

 • hozzájárul a normál energia-anyagcseréhez
 • elősegíti az idegrendszer szabályos működését
 • hozzájárul a fáradtság és a kimerültség csökkentéséhez
 • támogatja az immunrendszer normál működését
 • elősegíti a pszichés funkciók megfelelő működését
 • hozzájárul a vörösvértestek szabályos képződéséhez

A megfelelő mennyiségű B12-vitamin bevitel szintén fontos szerepet játszik az egészséggel, az energiaszinttel és a teljesítőképességgel kapcsolatban.

L-arginin – az aminosavak fontos építőelemei a fehérjéknek

Munkabírónak, fittnek és vitalitással telinek lenni, ez bizonyára mindannyiunk vágya. Az elegendő mozgás mellett viszont a táplálkozás is fontos szerepet tölt be. Nem csupán a vitaminok, az ásványianyagok és a nyomelemek lényegesek, hanem az aminosavak is.

Az ember 20 % proteinből (fehérjéből) áll, ami majdnem minden biológiai folyamatnak részeleme és kulcsfontosságú szerepet tölt be. Az aminosavak ezeknek a fehérjéknek az alapelemei és emiatt „az élet építőköveinek” is nevezik őket.

A táplálékunkon keresztül például halakból, húsokból, tojásból sajtokból és a szójából juthatunk proteinekhez. A szervezetünknek ezeket a proteineket aminosavakká kell bontania és aztán egy meghatározott terv szerint újra testfehérjévé kell átalakítania. Az étkezési fehérjékből szintén struktúrát alkotó testfehérje lesz.

Néhány aminosavat a test nem képes önállóan előállítani, ezek az esszenciális aminosavak, és a táplálékon keresztül kell őket a szervezetbe juttatni.

Igaz, hogy a jól ismert aminosavakat, az arginint és a hisztidint, a szervezet önállóan is elő tudja állítani, viszont bizonyos megterheléssel járó szituációk esetén nem megfelelő mennyiségben.

Ebből kifolyólag őket félig nélkülözhetetlen aminosavaknak nevezik.

8 esszenciális aminosav:

(Bevitelük szükséges a táplálékon keresztül)

 • Fenilalanin
 • Tripofán
 • Valin
 • Izoleucin
 • Leucin
 • Lizin
 • Metionin
 • Treonin

2 félig nélkülözhetetlen aminosav:

(Bevitelük ajánlott, ha a helyzet megkívánja)

 • Arginin
 • Hisztidin

Tipp: Az étrend-kiegészítőkben lévő aminosavaknak természetes struktúrával kell rendelkezniük. Ezeket egy „L” betűvel jelölik meg az aminosavak előtt (például „L-lizin”).