Immunrendszer és sejtvédelem

 1. doppelherz.hu
 2. Termékek
 3. Immunrendszer és sejtvédelem

Termékek az immunrendszer és a sejtvédelem számara

A testünk szakadatlanul a vírusok és a baktériumok támadásának van kitéve. Ezt szerencsére a legtöbb alkalommal még csak észre sem vesszük, mivel egy egészséges és ellenálló immunrendszer lelkiismeretesen megvéd minket ezektől a támadásoktól.

A szervezetünkben lévő védekezőrendszer számára különböző lehetőségek állnak rendelkezésre és az immunrendszerünk számtalanszor hatékonyan meg tudja védeni szervezetünket. Amikor megszületünk, az immunrendszer még nem fejlődött ki tökéletesen, viszont folyamatosan „tanul”. Testünk velünk született védelmi rendszere minden ellenséggel felveszi a harcot, valamint képes arra, hogy célzottan megküzdjön bizonyos kórokozókkal, amiket egy másodlagos fertőzés esetén újra felismer.

A jó hír az, hogy mindenki támogathatja a sejtek védelmét az oxidatív stresszel szemben és mindenki megerősítheti az immunrendszerét! A megfelelő mennyiségű alvás, a friss levegőn való mozgás, valamint a rendszeres pihenőidők beiktatása, azért hogy új energiával töltődhessünk fel, mind a fontos előfeltételek közé tartoznak.

Ugyanúgy feltétlenül szükséges a megfelelő tápanyagellátás a testünk ellenálló képessége szempontjából. Különösképpen a C-vitamint, a D-vitamint, valamint a nyomelemeket, a szelént és a cinket, kell rendszeresen és megfelelő mennyiségben a szervezetbe juttatni a táplálékon keresztül.

Tippek az erős immunrendszerért:

 • Gyakori kézmosás
 • Megfelelő mennyiségű folyadék
 • Rendszeres szellőztetés
 • Szauna és váltózuhany
 • Mozgás a szabad levegőn
 • Stresszmentesség
 • Egészséges bélflóra
 • Megfelelő mennyiségű alvás
 • Optimális tápanyagellátottság

D-vitamin – az immunrendszer támogatója

Az utóbbi időben egyre többet hall vagy olvas a D-vitaminról? Ez nem véletlenül van így, mivel a D-vitamin nem csupán a csontok normál állapotának megőrzéshez és az izomzat megfelelő működéséhez járul hozzá, hanem az immunrendszer számára is nélkülözhetetlen! Mozgósítja testünk védelmi rendszerét, azért, hogy az meg tudjon küzdeni a nemkívánatos kórokozókkal. Immunrendszerünk erre viszont csak akkor képes, ha kellő erővel jelen tud lenni.

Viszont a legutóbbi németországi „Nemzeti Fogyasztási Tanulmány” ( Nationalen Verzehrsstudie) szerint a férfiak 82%-a, valamit a nők 91%-a esetében tulajdonképpen nem beszélhetünk megfelelő D-vitamin bevitelről. Miközben a D-vitamin egyike azoknak a testben lévő vitaminoknak, amiket a szervezet saját maga is képes előállítani. Mindazonáltal ehhez arra van szükség, hogy napfény érje a bőrünket.

A téli hónapokban többnyire nem jár elég magasan a nap Németországban ahhoz, hogy elegendő UV-B sugárzást bocsájtson ki. Ezenkívül, például a munkája miatt, egyre több ember tartózkodik zárt helységekben vagy kerüli el a direkt napsugárzást. Az idősebb emberek azok, akiknél különösen alacsony D-vitamin érték mutatható ki, mivel természetes okokból adódóan a vitamin termelődése lecsökken a szervezetben.

A D-vitaminban dús táplálkozás különösen az év sötét évszakjában ajánlott. Mindazonáltal csupán kevés élelmiszer, mint például a zsiradékban gazdag tengeri halak vagy a máj az, ami nagyobb mennyiségben tartalmazza ezt a vitamint.

Antioxidánsok – Sejtvédelem cinkkel, szelénnel, C-vitaminnal és E-vitaminnal

Az antioxidánsok, mint például a cink, a szelén, a C-vitamin és az E-vitamin támogatják az immunrendszer szabályos működését és hozzájárulnak ahhoz, hogy megvédjék a sejteket az oxidatív stresszel szemben. De mi is valójában az az „oxidatív stressz”?

Az oxidatív stresszt az úgynevezett szabad gyökök idézik elő. Ezek agresszív sejtkárosító anyagok, amiknek különböző környezeti hatások, mint például a kipufogógáz, az ózon vagy a cigarettafüst miatt vagyunk kitéve. A testünkben található védelmi rendszer alkalmas arra, hogy ezeknek az agresszív vegyületeknek egy bizonyos mennyiségét közömbösítse, hogy megakadályozza a lehetséges sejtkárosodást. A természet támogatást nyújt: az antioxidánsok (szabadgyökfogók) sejtvédelmező tulajdonsággal rendelkeznek és hozzájárulnak a sejtek működőképességéhez. A nyomelemek, mint például a szelén és a cink, továbbá a C-vitamin és az E-vitamin antioxidánsoknak számítanak.

A C-vitamin (aszkorbinsav) sok gyümölcs-és zöldségfélében megtalálható. Természetesen közismert, hogy a citrusfélék gyümölcsei jó C-vitamin források, viszont bizonyos zöldségek, mint például a brokkoli vagy a leveles káposzta tulajdonképpen még több C-vitamint tartalmazhatnak. De vigyázzon, mert az értékes aszkorbinsav elveszhet a zöldségek főzése közben, mivel vízben oldódó.

Az E-vitamin (tokoferol) egy növényi eredetű vitamin, ezért a növényi olajok és a magvak élenjáróak azok között a dolgok között, amik az E-vitamint tartalmazzák. Viszont kisebb mennyiségben ez az értékes vitamin megtalálható még a tojásban és a vajban is.

Az esszenciális nyomelemeket, mint amilyen a cink és a szelén, ugyanúgy megfelelő mennyiségben biztosítani kell az élelmiszereken keresztül. Az állati eredetű élelmiszerek több cinket tartalmaznak mint a növényi eredetűek. A cinkben gazdag élelmiszerek élén természetesen az osztriga áll. Jó szelénforrásnak számítanak például a halak és a tenger gyümölcsei, valamint a borjú és a tojássárgája.  A szelén tulajdonképpen megtalálható a növényi eredetű élelmiszerekben is, viszont a németországi termőföldek intenzív megművelése kihatással van a liszt és a kenyér szeléntartalmára