Vitaminok és ásványi anyagok

  1. doppelherz.hu
  2. Termékek
  3. Vitaminok és ásványi anyagok

Ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmazó termékek

Tulajdonképpen mik is azok az ásványi anyagok, vitaminok és nyomelemek?

Mindenki tudja, hogy a vitaminok, az ásványi anyagok és a nyomelemek létfontosságúak számunkra.  De mégis pontosan mit is jelentenek ezek a fogalmak?

Ezeket a tápanyagokat, néhány kivételtől eltekintve, mint amilyen a D-vitamin is, a test nem tudja magától előállítani. Ez azt jelenti, hogy a táplálékunkon keresztül kell őket a szervezetünkbe juttatni.

A vitaminok, az ásványi anyagok és a nyomelemek hihetetlenük sok anyagcserefolyamatban és biokémiai folyamatban vesznek részt, továbbá az izmok és a szervek működésében is közreműködnek, de ezen felül még a szellemi teljesítőképességünk alakulásában is közrejátszanak. Ebből következik, hogy ezeknek a hasznos kis segédeknek rengeteg feladatuk van, és hogy kis fogaskerekek módjára, egymással szorosan összekapcsolódva végzik a dolgokat.

A természet megfelelő gondoskodásban részesített minket, mivel az összes ilyen tápanyagot magunkhoz tudjuk venni a táplálékunkon keresztül.  Nekünk csupán annyi a dolgunk, hogy megfelelő mennyiségben a szervezetünkbe juttassuk őket. A probléma gyökere pedig pontosan ebben rejlik. Sok tanulmány kimutatta, hogy a tápanyagbevitelünk nem minden esetben optimális.

Vitaminok – kis mennyiség, nagy hatás

A vitaminokat szabad szemmel nem láthatjuk és az ízüket sem érezhetjük, ennek ellenére mégis nélkülözhetetlenek az egészségünk számára. Már kis mennyiség is elegendő belőlük ahhoz, hogy fenntarthassák a létfontosságú anyagcserefolyamatok működését. Például abban is segítséget nyújtanak, hogy a táplálékunkból származó szénhidrát, zsír és fehérje energiává alakulhasson át. Ezentúl még az ellenállóképességünket is növelik és közreműködnek a hormonok, az enzimek és a vérsejtek előállításában. A vitaminok fenntartják a szellemi és fizikai teljesítőképességünket, továbbá a szív-és érrendszer számára is fontosak.

Az emberi test a vitaminok nagyrészét nem képes önállóan előállítani, ezért kell őket rendszeresen magunkhoz vennünk a táplálékon keresztül. A D-vitamin különleges helyzetben van, mivel a testünk önállóan is elő tudja állítani a napfény közreműködésének segítségével.

Összesen 13 különböző vitamin létezik, amik zsírban vagy vízben oldódóak. A zsírban oldódó vitaminok közé tartoznak az A, D, E és K-vitaminok, amiket a test csak zsírral kombinálva képes felvenni. Ezeknek a vitaminoknak a mindennapos bevitele nem feltétlenül szükséges, mivel el tudnak raktározódni a testzsírban. A helyzet viszont máshogy néz ki a vízben oldódó vitaminok esetében. Ezek közé a vitaminok közé tartoznak a B1, B2, B6, B12- vitaminok, a folsav, a biotin, a pantoténsav, a niacin és még a C-vitamin is. Ebben az esetben a folyamatos vitaminbevitel elengedhetetlen, mivel az elraktározásuk, a B12-vitamin kivételével, csupán kis mennyiségben lehetséges.

Zsírban oldódó vitaminok:

  • A-vitamin
  • D-vitamin
  • E-vitamin
  • K-vitamin

Vízben oldódó vitaminok:

  • C-vitamin
  • B1-vitamin
  • B2-vitamin
  • B6-vitamin
  • B12-vitamin
  • Folsav
  • Biotin
  • Pantoténsav
  • Niacin

A C-vitamin hiány egyik jól ismert példája a „skorbut”. Különösen a harcedzett tengerészek szenvedtek a skorbuttól, mivel a táplálkozásuk nem volt megfelelő a hosszú hajóutak során. A megoldás James Cook-tól érkezett 1776-ban, akinek sikerült megkedveltetnie kételkedő legénységével a magas C-vitamin tartalommal rendelkező citromot és savanyúkáposztát…

Az ásványi anyagok sztárjai – a kalcium és a magnézium

Az ásványi anyagok nem organikus tápanyagok. Ezeket a test sajnos nem tudja magától előállítani. Ön tudta? Hihetetlen, de az ember 35%-ban ásványi anyagokból áll! Elképesztően sok funkció ellátásához szükség van az ásványi anyagokra a testben. Belőlük épülnek fel a fogak, a csontok, a vérsejtek és a hormonok is, továbbá részt vesznek a véralvadásban és közvetítik az ingereket, sőt még az enzimeket is aktiválják, és még sorolhatnánk…

A testben lévő ásványi anyagokat mennyiségük szerint különböztetjük meg, tehát lehetnek nyomelemek és makroelemek. Azok az ásványi anyagok, amik legalább 50 mg per kilogramm testtömegarányban vannak jelen, makroelemeknek számítanak. Minden bizonnyal a legismertebb ásványi anyagok közé tartozik a kalcium és magnézium. A kalciumot rendre a csontok és a fogak egészségével szokták összekötni. A megfelelő magnéziumbevitel pedig az izomzat normál működésében tölt be fontos szerepet.

Ásványi anyagok (makroelemek):

  • magnézium (Mg)
  • kalcium (Ca)
  • kálium (K)
  • nátrium (Na)
  • klór (Cl)
  • foszfor (P)
  • kén (S)

Tippünk: Az ásványi anyagok vízben oldódóak, ezért figyelnünk kell arra, hogy ne mossuk túl, és hogy ne főzzük túl sokáig a gyümölcsöket és a zöldségeket. Mivel az ásványi anyagok átkerülnek a főzővízbe, ezért bölcs lenne őket szószok és levesek alapjainak használni.

Nyomelemek – a vas kivételnek számít

A nyomelemek szintén ásványi anyagok, viszont ők az előbbiekkel ellentétben csupán kis koncentrációban („nyomokban”)  50 mg per kilogrammnál kisebb testtömegarányban vannak jelen. Az emberi szervezet számára esszenciális nyomelemeknek számít a réz, a cink, a mangán, a molibdén, a króm, a szelén, a kobalt, a fluor, a szilícium, a vas és a jód. A kivétel erősíti a szabályt: bár a vas megközelítőleg 60 mg per kilogrammos testtömegarányban van jelen, mégis a nyomelemek közé tartozik.

Esszenciális nyomelemek:

  • réz
  • cink
  • mangán
  • molibdén
  • króm
  • szelén
  • kobalt
  • fluor
  • szilícium
  • vas
  • jód

A nyomelemek jól ismert hiánybetegsége a vérszegénység (anémia), amit a vas hiánya idéz elő. Különösen a nők (menstruációs vérveszteség miatt) és a várandós anyukák (a baba vasigénye miatt) esetében vehető észre a kimerültség és a gyengébb teljesítőképesség. A vas könnyebben hasznosítható az állati eredetű élelmiszerekből, mint a növényi eredetűekből. A csirkemáj és a tojássárgája jó forrásai a vasnak, viszont a tökmag és a szójabab is tartalmazza ezt a nyomelemet.

Tippünk: A C-vitamin segítségével könnyebben elérhető a vas megfelelő felszívódása a testben. Már egy pohár narancslé is hasznos lehet.