Omega-3 zsírsavak

  1. doppelherz.hu
  2. Termékek
  3. Omega-3 zsírsavak

Omega-3 zsírsavak – az egészség multitalentumai

A táplálkozásunk közvetlen hatással van az egészségünkre. Különösen fontos szerepet töltenek be az omega-3 zsírsavak, amik különleges növényi olajokban és diófélékben találhatóak meg, de legfőképpen a tengeri halakban fordulnak elő a leghatékonyabb formájukban.

De semmi pánik, a legtöbb ember a „zsírsavak” szó hallatán azonnal az általános értelemben vett zsírra gondol, viszont jelentős különbségek lehetnek.

Először is különbséget kell tennünk telített és telítetlen zsírok között. Nem érdemes túl sokat magunkhoz venni a telített zsírokból, amiket túlnyomórészt a húsok és a zsíros tejtermékek tartalmaznak. Viszont az egészséges anyag-cseréhez különösen jó zsírokra van szükségünk. Ezekhez az „egészséges” zsírokhoz tartoznak a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak, mindenek előtt a dokozahexaénsav (DHA) és az eikozapentaénsav (EPA).

Már az anya testében is szüksége van az embriónak EPA-ra és DHA-ra a testi és szellemi fejlődés érdekében. Az omega-3 zsírsavak viszont minden életkorban fontos szerepet játszanak. Azon kívül, hogy nagy jelentőségük van az agy anyag-cserefolyamataiban, a szív szabályos működését is elősegítik és a szemek egészségének megőrzéséhez is hozzájárulnak. Nem véletlenül nevezik az értékes omega-3 zsírsavakat az egészség multitalentumának.

Túl kevés halat eszünk!

Az értékes omega-3 zsírsavak fontos alkotóelemét képezik az egészséges táplálkozásnak. Viszont az olyan élelmiszereken keresztül, mint például a húsok, a kolbászfélék és a felvágottak, gyakorta sajnos inkább csak telített zsírsavakat juttatunk a szervezetünkbe. A „jó” telítetlen zsírsavakat csak ritkán fogyasztjuk. Különösen a tengeri halak, mint amilyen a lazac, a makréla és a hering, gazdag forrásai az omega-3 zsírsavaknak, például a dokozahexaénsavnak (DHA) és az eikozapentaénsavnak (EPA).

Az igazság az, hogy a Német Táplálkozástudományi Társaság szerint sok ember szemmel láthatóan kevesebb halat fogyaszt, mint ami az ajánlott mennyiség lenne. Németország lakosainak a 16 %-a még csak nem is eszik halat. A gyerekek és a fiatalkorúak esetében sem beszélhetünk az ajánlottnak megfelelő beviteli mennyiségről. Optimális esetben, heti két alkalommal kellene halat fogyasztani, amik közül legalább az egyik alkalom során tengeri halat kellene enni.

Tippünk: Kezdjen el rendszeresen friss halat vásárolni a piacon. A cápaharcsafilé (pangasius) íze nagyon lágy, ezért különösen alkalmas lehet a „kezdő halfogyasztók” vagy a gyerekek számára.

Omega-3 EPA-val és DHA-val – Alkalmazása

Az omega-3 zsírsavak, az EPA és a DHA, igazi multitalentumok. Egyre több tanulmány támasztja alá előnyös hatásukat az egészségügy különböző területein. Sőt, néhány tudós még azt is állítja, hogy az ember fejlődésének bizonyos fázisai csak a halakban található tápanyagforrásoknak köszönhetően valósulhattak meg.

Az agy normál működésének érdekében:

A tanulási és koncentrációs képességünket az általunk elfogyasztott élelmiszerek is befolyásolják. Különösen az omega-3 zsírsavak képesek hozzájárulni az agy normál működésének megőrzéséhez, mivel az agy anyag-cserefolyamatokban gazdag területei, például a mitokondriumok, a szinapszisok és az agykéreg a legmagasabb DHA tartalommal rendelkező területek. Az agy normál anyag-cserefolyamatainak szintén előfeltétele, hogy az élelmiszereink megfelelő arányban tartalmazzanak DHA zsírsavakat. Naponta legalább 250 mg DHA az ajánlott mennyiség.

A szív szabályos működése érdekében:

Nem csupán a mozgás, az alvás és a kikapcsolódás fontosak a szívünk egészsége szempontjából, hanem a megfelelő táplálkozásnak is nagy szerepe van bennne. A DHA és az EPA megfelelő mennyiségű bevitele nagyban elősegíti a szív szabályos működését. 250 mg DHA és EPA napi szintű bevitele esetén pozitív hatások jelentkeznek.

A normál látásfunkció érdekében:

A környezetünkből érkező információk körülbelül 80%-a a szemünkön keresztül jut el hozzánk. Ez elegendő ok arra, hogy megóvjuk szemeinket és megőrizzük egészségüket. Itt is fontos szerepet játszanak az omega-3 zsírsavak, mivel ezek a retina és a fotoreceptorok alkotóelemei. 250 mg DHA napi bevitele különösen pozitív szerepet játszhat a normál látásfunkció megőrzésében.

Terhesség és szoptatás ideje alatt:
Már a terhesség ideje alatt is nagy hatása van az omega-3 zsírsavaknak. Az EPA és a DHA szükséges a baba szemének és agyának szabályos és egészséges fejlődéséhez. A DHA zsírsav az agy, az idegszövetek és a szem alkotóeleme, ami a terhesség vége felé és a szoptatási időszak alatt raktározódik el. Mivel az anya a DHA-t közvetlenül a köldökzsinóron keresztül juttatja el a születendő gyermeke számára, napi 200 mg DHA, továbbá 250 mg EPA/DHA fogyasztása ajánlott.