Szív és érrendszer

 1. doppelherz.hu
 2. Termékek
 3. Szív és érrendszer

Támogassa a szívet és az érrendszert

A szívünk egész életünkön át éjjel nappal-dolgozik. Egy egészséges szív naponta 100000 alkalommal dobban. Csupán egy percen belül, a szív  a keringési rendszeren keresztül az emberben lévő összes vért átpumpálja az egész testen a vérnyomás segítségével.

Érteleme és célja: testünk minden egyes szervének és sejtjének megfelelő mennyiségű tápanyagban és oxigénben kell részesülnie. Az oxigénben gazdag vért el kell szállítani, és az öreg, elhasznált vért pedig vissza kell juttatni a szívhez. A szív és a vérerek együttesen alkotják a keringési rendszert.

Fizikális igénybevétel esetén a szívünk különféle módokon képes a teljesítményét hozzáigazítani a megnövekedett vérszükséglethez. Annak érdekében, hogy ezt a hihetetlen teljesítményt produkálni tudja, fontos, hogy óvjuk és megerősítsük a keringési rendszerünket.

A szívbarát életvitel:

 • kevés stressz
 • rendszeres sportolás
 • frissesség és változatosság a tányéron
 • só és zsírszegény táplálkozás
 • sok víz fogyasztása
 • függőséget kiváltó anyagok kizárása
 • elegendő mennyiségű alvás
 • normál testsúly

Egészséges táplálkozás - nem csupán a szív számára

Egy kiegyensúlyozott és teljes értékű étrend segítségével, Ön sajátkezűleg is nagymértékben hozzájárulhat egészségéhez és jóllétéhez. Csak semmi aggodalom, a szívbarát konyha is lehet ízletes és laktató!

Röviden és tömören, az általunk elfogyasztott ételnek frissnek, zsírszegénynek, túlnyomórészt növényi alapúnak és megfelelő mennyiségű kalóriát tartalmazónak kellene lennie.

Próbáljon meg naponta lehetőség szerint sok vitaminban és rostban gazdag élelmiszert fogyasztani, mint amilyenek például a gyümölcsök és a zöldségek (pl.: nyers zöldségsaláták vagy burgonya). Napi 3-5 adag ajánlott, vagyis 400 gramm.

Kerülje a zsíros ételeket és a túl gyakori hús, hurka, kolbász vagy virsli fogyasztását. Ha húst szeretne enni, a legjobb, ha a sovány fehér húsokat vagy a szárnyasokat választja. Konyhájában részesítse előnyben a növényi zsírokat, mint például az olívaolaj vagy a repceolaj, mielőtt még az állati eredetű zsírok használatához folyamodna. A növényi olajok gazdagok értékes telítetlen zsírsavakban. Egyébként egy marék dió, mogyoró vagy a magvak is jó forrásai lehetnek az egészséges zsírsavaknak.

A szívbarát táplálkozás szempontjából ebből adódóan ugyanolyan fontosak a tengeri halak is, amik kiváló forrásai a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavaknak, mint az EPA és a DHA, melyek hozzájárulnak a szív normál működéséhez. Ennélfogva, a hal akár egy héten kétszer is szerepelhet az étlapunkon.

Ön már a gyógynövények kedvelője? Ez nagyszerű, mert a friss gyógynövényekkel és a fűszerekkel csökkenthetjük a só használatát. Sajnálatos módon, túl nagy mennyiségben fogyasztunk sót, ami kedvezőtlen hatással lehet a vérnyomásunkra.

Végső soron, ha odafigyel a szervezete folyadékháztartására, már azzal is sokat tett az egészsége érdekében. Előnyben részesítendő 2-3 liter víz, tea vagy édesítetlen gyümölcslé fröccs fogyasztása a cukorban és kalóriában gazdag gyümölcslevekkel és limonádékkal szemben.

Fokhagyma – az érelmeszesedés megelőzője

A fokhagyma (Allium sativum) a póréhagymák fajtái közé sorolható. Zöldségként, fűszerként vagy akár gyógynövényként is ismerik a világon majdnem mindenhol. A fokhagymát már megközelítőleg 5000 éve használják a gyógyászatban. Már az ókori egyiptomiaknak is a segítségére volt, amikor a piramisokat építették. Azért fogyasztották, hogy megőrizzék egészségüket és teljesítőképességüket.

Napjainkban is nagyra becsülik a fokhagymát az érrendszer egészségének megőrzésére gyakorolt becses hatásának köszönhetően, továbbá szívesen használják az általános érelmeszesedés megelőzésére is.

A friss fokhagymát változatos módon lehet használni a nemzetközi konyhában:

 • Egész gerezd: sültek megtűzdeléséhez
 • Apró szeletek: Nyersen vagy dinsztelten fűszerezéshez. A rövid ideig pirított fokhagyma valamivel enyhébb ízű.
 • Fokhagymapép: Az összetört fokhagymagerezdek remekül passzolnak a krumplipüréhez vagy az erőteljesebb ízvilágú levesekhez
 • Fokhagymalé:  Egy nyomással friss fokhagymalé sajtolható, ami sokféle fogáshoz remekül hozzákeverhető.

Vigyázat: ne hevítse túl a fokhagymát, mert a magas a hőmérséklet kárt tehet az értékes alkotóelemeiben. Ezért a fokhagymát csak röviddel a főzés előtt adja hozzá.

A fokhagyma legismertebb alkotóeleme egy  kéntartalmú aminosav, az alliin. A fokhagymagerezd meghámozásával és feldarabolásával az alliin nevezetű alkotóelem allicinné alakul át. Az allicin az az összetevő, ami jellegzetes illatot kölcsönöz a fokhagymának és a természetben pedig a védekezőanyagként funkcionál a növény számára.

Galagonya – a szív teherbírásának érdekében

A rózsafélék közé tartozó galagonya már szintén régóta ismert és jól bevált gyógynövény. A galagonya népies elnevezése lehet „gelegenye” vagy a gyümölcs lisztes íze miatt még „fehértövisnek” is nevezhetik. A faj neve „Crataegus” visszautalhat a növény kemény fás szárára (a görög „krataios” szó jelentése erős, szilárd).

Már a középkorban is nagyra értékelték a szív és érrendszerre gyakorolt jótékony hatását. Manapság is szívesen használják a galagonyából előállított készítményeket a szív teherbíró képességének visszaesése esetén, főként időskorban.

A galagonya hatóanyagai megtalálhatóak a növény  piros bogyóiban és a leveleiben, valamit a virágaiban is. Gyors és kíméletes szárítás mellett a növény gazdagon tartalmaz értékes növényi anyagokat, mint amilyenek például a procianidinek és flavonoidok.

Galagonya drazsé, bevonatos tabletta felnőttek számára. Hatóanyag: 190 mg galagonyalevél virágporral. Alkalmazási terület: : tradicionális növényi alapú gyógyszer a szív és az érrendszer megfelelő működésének támogatására, kizárólag hosszútávú alkalmazás alapján. Figyelmeztetés: Szacharózt tartalmaz (cukor). A kockázatokkal és a mellékhatásokkal kapcsolatban olvassa el a betegtájékoztatót és kérdezze meg a kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Kiállítva 2019. 05.