Női egészség

Termékek kifejezetten a nők számára – különös tekintettel a tápanyagszükségleteikhez igazítva

A nők tápanyagszükséglete az élet sok szakaszában eltér a férfiakétól. A testen végbemenő változások következtében, mint például a serdülőkor, a menstruáció, a terhesség vagy a változókor, a női testnek hozzá kell igazodnia a különböző életszakaszokhoz.

Ezekben a szakaszokban a nőknek minden esetben  az igényeiknek megfelelő tápanyagokra van szükségük.

Még akkor is, ha a nők átlagban egészségesebben és kiegyensúlyozottabban táplálkoznak, mint a férfiak, néhány tápanyagot még így is csak kis mennyiségben juttatnak a szervezetükbe. A Robert Koch Intézet aktuális DEGS1-es tanulmánya szerint a nők csupán 15%-a és a férfiak mindössze 7%-a éri el a Német Táplálkozástudományi Társaság által javasolt tápanyagszükséglet mennyiségét.

A nők esetében gyakrabban jelentkezhet például vashiány, mint a férfiakéban, mivel a menstruáció miatt vasat is veszítenek. Ugyanez érvényes a kalcium esetében is, mivel a terhesség következtében és a változó kor beállta után jelentkező csökkenő kalciumfelszívódási tendenciából adódóan a nők esetében a tápanyagbevitel olykor hiányos lehet.

A vas, mint nyomelem – extra segítséget nyújt a nőknek

A vasat tanácsos napi rendszerességgel megfelelő mennyiségben a szervezetünkbe juttatni, mivel ennek a nyomelemnek sokrétű feladatköre van a testünkben. Például hozzájárul a vörösvérsejtek és a hemoglobin termeléséhez és támogatja a vér oxigénszállítását. Ezenfelül még fontos szerepet tölt be az energia-anyagcserében és a sejtosztódásban.

A menstruáció következtében a nők veszítenek a létfontosságú vas mennyiségéből. Igazság szerint, egy erősebb havi vérzés esetén az elvesztett vas mennyisége meghaladhatja a felvett mennyiséget, mivel 1 ml vér átlagban 0,5 mg vasat tartalmaz. Ebből adódóan a nők vasigénye 15 mg-mal magasabb mint a férfiaké, akiknek a napi szükséglete 10 mg.

Terhesség ideje alatt megnövekedik a vasszükséglet, mivel a babának is szüksége van erre a nyomelemre a vérellátás és a belső szervek fejlődése miatt. A várandós nőknél a vér mennyisége megnövekedik, azért hogy a növekedésben lévő anyaméh számára biztosítva legyen a megfelelő vérellátás. Az anyuka testének ilyenkor naponta 20 – 30 mg közötti mennyiségű vasra van szüksége. Még a szoptatás alatt is megnövekedett vasszükségletről beszélhetünk, mivel a szoptató anyukának az anyatejen keresztül kell ezzel a nyomelemmel ellátnia a babáját.

Tippünk: Fogyasszon több alkalommal húst, mivel a test jobban fel tudja venni a vasat az állati eredetű élelmiszerekből, mint a nővényiekből. Természetesen a hüvelyesek, a zöldségek vagy akár a teljes kiőrlésű termékek is jó forrásai a vasnak. C-vitamin tartalmú élelmiszerek segítségével, például egy pohár narancslével, javíthatja a növényi eredetű élelmiszerekben lévő vas felszívódását.

Kalcium – különösen fontos a terhesség alatt és a változó kor beálltakor

Természetesen a kalciumra nem csak a nőknek van szüksége, hanem a férfiaknak is. Ez az ásványi anyag létfontosságú alkotóeleme a csontjainknak és a fogainknak, itt található a test kalciumkészletének megközelítőleg a 99%-a. A kalcium hozzájárul a csontok normál állapotának megőrzéséhez, a véralvadáshoz és az izmok működéséhez is.

A csontjaink folyamatosan épülnek és lebomlanak, ha szükséges, a kívánt kalciummennyiség újból ki tud oldódni a csontokból. Mivel a kalciumot a testünk nem tudja önállóan előállítani, ezért a táplálékunkon keresztül kell felvennünk. Jól ismert kalciumforrás a tej és a tejtermékek, viszont bizonyos növényi eredetű élelmiszerek is, mint például a brokkoli vagy a mogyoró is tartalmaznak kalciumot. Ajánlott naponta 1000 mg mennyiségű kalciumot a szervezetünkbe juttatni a táplálékunkon keresztül.

Igazság szerint a nőknek sok életszakasz során több kalciumra van szükségük, mint a férfiaknak. A terhesség és a szoptatás ideje alatt erre az ásványi anyagra nemcsak az anyának, hanem a gyerekének is feltétlenül szüksége van, mivel a gyerek is igényli a kalciumot csontozata szerkezetének felépítéséhez. Ha nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű kalcium, akkor az anya csontszöveteiből kerül kivonásra.

Már a változókor beálltakor és még utána is különösen nagy szerepe van a nők számára a megfelelő kalciumbevitelnek, mivel a csontritkulásnak egészségügyi kockázatai lehetnek. A kor előrehaladtával csökken a csontsűrűség, mivel a változó kor beállta után kevesebb olyan nemi hormon termelődik, ami a kalciumszintet szabályozza.  

Tippünk: Ügyeljen a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitelére. Mivel elősegíti a kalcium beépülését a csontokba, ezért a D-vitamin hozzájárul a csontok normál állapotának megőrzéséhez. A napfény segítségével a bőrünk képes önállóan is a D-vitamin előállítására. Viszont azon a szélességi körön, ahol mi élünk, különösen ősszel és a téli hónapok folyamán gyakorta nem tud önállóan megfelelő mennyiségű vitamint előállítani a szervezet.