Izmok, csontok és mozgás

  1. doppelherz.hu
  2. Termékek
  3. Izmok, csontok és mozgás

Termékek az izmok, a csontok és a mozgás számára

Egészséges izmok és csontok - magnéziummal, kalciummal és C vitaminnal

Az aktivitás és az élet öröme szorosan összefügg fizikai jólétünkkel. Nehezebben tesz minket boldogabbá más, mint a testmozgás, nem létezik más, ami jobban könnyítené az elmét. Egész testünket a természet irányítja, és csak akkor működik megfelelően, ha fizikailag megfelelő formában vagyunk. Maga a gyakorlás is segít fenntartani a hatékonyságot.

Az egész testünket mozgásra teremtette meg a természet, és csak akkor működik megfelelően, ha elegendő fizikai aktivitásnak van kitéve. A test helyes igénybevétele segít, hogy megőrizhesse teljesítőképességét.

De az igazság az, hogy a modern életmód velejárója a kényelem is. A mindennapos kísértések közé tartozik a kényelmes kanapé, az autó vagy akár a mozgólépcső is. Próbáljon meg kis lépésekben több mozgást vinni az életébe. Mindenki biztosan találhat valami kedvére valót, legyen az a sétálás, a labdajátékok, az állóképességet fejlesztő sportok vagy akár a kertészkedés. Az is lehet egy cél, hogy megtegyünk naponta 10000 lépést. Erre a célra a pedométer (lépésszámláló) egy hasznos és könnyen alkalmazható eszköz.

Annak érdekében, hogy a mozgás örömet tudjon okozni, az izmainknak, az ízületeinknek és a csontjainknak zavartalanul kell működniük. A fizikai aktivitás mellett az is fontos, hogy a porcok, a csontok és az izmok megfelelő tápanyagellátottságban részesülhessenek a táplálékon keresztül. Nagy jelentősége van az egész mozgásrendszerünk számára például a C-vitaminnak, a magnéziumnak és a kalciumnak, melyek közül az utóbbi kettő az ásványi anyagok közé tartozik.

Mindig gondoljon arra, hogy „Az élet mozgás, a mozgás pedig maga az élet!”

Magnézium és kalcium - ásványi anyagok az izmok és a csontok számára

A magnézium és a kalcium valószínűleg a legismertebb ásványi anyagok. A kalciumot szinte mindenki az egészséges csontokkal és fogakkal köti össze, a magnéziumot pedig az izomzat működésével.

De a magnéziumnak sokkal több funkciója van, és körülbelül 300 enzimnek van szüksége rá. A magnézium stabilizálja a csontvázunkat, fontos az idegekből az izmokba érkező ingerületek átvitelében, szükséges az energia-anyagcseréhez, valamit az izomösszehúzódásokhoz is.

Mindkét ásványi anyag létfontosságú az emberek számára, ezért a táplálékon keresztül megfelelő mennyiségben kell a szervezetbe juttatni őket. A magnézium sok élelmiszerben megtalálható, különösen gazdagon fordul elő a teljes kiőrlésű termékekben, a diófélékben és a tejtermékekben. A tej és a tejtermékek emellett jó forrásai a kalciumnak is.

A napi átlagos magnéziumszükséglet 350-400 mg, ami viszont bizonyos élethelyzetekben, például a stressz, vagy a nehéz fizikai munka következtében megnövekedhet.

Megnövekedett magnéziumszükséglet léphet fel a következőek esetén:

  • Teljesítménysport
  • Nehéz fizikai munka
  • Stressz
  • Cukorbetegség vagy szív-és érrendszeri megbetegedések
  • Diétázás és soványság
  • Bizonyos gyógyszerek, mint például a fogamzásgátlók vagy a vízhajtó tabletták szedése

Testünk sokféleképpen képes jelezni a magnézium hiányát.

A kalcium a csontváz esszenciális alkotóeleme, és fontos a csontok és a fogak normál állapotának megőrzésében. Hozzájárul a véralvadáshoz, és a magnéziummal együttesen fontos szerepet tölt be az izomzat működésében.

Különösen a terhes nők számára fontos, hogy odafigyeljenek a megfelelő kalciumbevitelre, mivel a babának szüksége van erre az ásványi anyagra az újonnan növekvő csontszerkezete számára.
Viszont a gyógyszerek, mint például a kortizon, vagy a túlzott kávé és kólafogyasztás csökkenthetik a csontok kalciumszintjét.
Fejlődésük során a gyerekeknek is megnövekedett kalciumszükségletük van, ugyanúgy, ahogy nőknek is a menopauza beállta után.

C-vitamin - aszkorbinsav az egészséges porcokért

A C-vitamin (aszkorbinsav) a legtöbb ember számára az immunrendszer támogatójaként ismert, de ezenfelül még sok minden mást is tud! Fontos szerepet játszik a kollagénképződésben, és ezáltal a porcok megfelelő működésében is.

Az egészséges porcréteg olyan, mint egyfajta védőpárna az ízületekben és a porckorongokon. Egy csúszós és rugalmas kollagénrostokból álló réteggel vonja be az ízületek felületeit, amik 5 mm-ig tudnak erősek lenni. Az ízületi folyadék segítségével együttesen lehetővé teszik az ízületek felületének súrlódásmentes mozgását.

Annak érdekében, hogy rugalmas és ellenálló maradhasson, a porc olyan tápanyagokat igényel, mint amilyen a C-vitamin is. Az ízületi nedv (synovia) az értékes tápanyagokat a porcba szállítja. Ez azonban csak a diffúzió útján történik meg, más szóval az ízületek terhelése és tehermentesítése által. Tehát a testmozgás elengedhetetlen az egészséges ízületekhez.

Mivel az aszkorbinsav jelentős szerepet játszik a porcok működésében, ezért ajánlatos, ha rendszeresen beiktatja az étrendjébe a citrusfélék gyümölcseinek és a káposztaféléknek a  fogyasztását, ilyen káposztafélék lehetnek például a kelbimbó, a brokkoli vagy a leveles káposzta is. Viszont a C-vitamin vízben oldódó és hőérzékeny is, ebből aódóan a zöldségeket kíméletesen kell megfőzni.