Bőr, haj, körmök

  1. doppelherz.hu
  2. Termékek
  3. Bőr, haj, körmök

Bőr, haj, körmök – a szépség belülről fakad

Az igazi szépség belülről fakad! A dús és erős haj, az egészséges bőr, valamint az erős körmök a vitalitás és a természetes szépség jelei. Ebben az esetben is döntő szerepe van annak, hogy a testünk a számára létfontosságú anyagokból megfelelő ellátásban részesüljön, mivel a bőr, a haj és a körmök sejtjei folyamatos megújulásuk és növekedésük következtében csúcsteljesítményt nyújtanak reggeltől estig.

Egy hajszál például havonta 1 centimétert nő. Ha egy ember összes hajszáljának növekedését összeadnánk , akkor ez azt jelentené, hogy egy hajszál naponta 30 métert nő. Ez a feladat természetesen megfelelő tápanyagokat igényel és olyan bioaktív anyagokat, amiket a táplálékunknak feltétlenül tartalmaznia kell. Tehát, az egészséges étrend segítségével támogathatjuk a belülről fakadó szépséget.

Hialuronsav – az egészséges bőrnek szüksége van nedvességre

A hialuronsav, ez az áttetsző és gélszerű anyag, a bőrünk természetes összetevője. Az endogén anyagok a szubkután kötőszövetsejteken belül termelődnek. Kémiai összetételéből adódóan, a hialuronsav képes arra, hogy nagy mennyiségű vizet kössön meg a testben. Ennek egy lenyűgöző példája a szem. A benne található üvegtest 98 %-ban vízből áll, melyet csupán 2 % hialuronsav köt meg.

A hialuronsav azzal tesz szolgálatot a bőrünknek, hogy a bőrsejtek között lévő töltőanyag szerepét látja el. Ilyen módon nagy mennyiségű víz köthető meg. A bőrünknek pedig szüksége van a nedvességre ahhoz, hogy egészséges és élettel teli megjelenésre tehessen szert.

A kor előrehaladtával csökken a hialuronsavtartalom! Sajnálatos módon, ahogy elkezdünk megöregedni, a testünkben található hialuronsav mennyisége fogyatkozásnak indul. A bőr endogéntermelése körülbelül 25 éves korban kezd el lecsökkenni. Ennek következtében bőrünk veszít a számára létfontosságúnak számító nedvességből, amire viszont szüksége lenne ahhoz, hogy feszes és egészséges megjelenésű lehessen.

A bőr funkciói:

  • védelmet nyújt a fizikális behatásokkal szemben
  • savköpenyének köszönhetően immunvédelmet biztosít
  • tapintótestecskéinek köszönhetően érzékszervként is funkcionál
  • szabályozott légzéséből kifolyólag „légkondicionál”
  • önvédelemi funkciót lát el az UV sugárzással szemben

Biotin – H-vitamin a haj és a bőr számára

 A biotin, a B-vitaminok egyike, sokféle feladatot lát el az emberi testben. Többek között fontos szerepet tölt be a zsírok, a szénhidrátok és a fehérjék anyagcserefolyamataiban. A biotint viszont inkább arról ismerik, hogy fontos szerepet tölt be a bőr és a haj normál állapotának megőrzésében.

A bőrre és a hajra kifejtett pozitív hatásának köszönhetően még H-vitamin néven is ismerik. A sejteknek szükségük van a biotinra, hogy elő tudják állítani a keratin nevezetű fehérjét. Annak az oka, hogy ez a fehérje miért is ilyen fontos az az, hogy a keratin a haj alapvető építőeleme. A keratin szükséges a sejtek szerkezetének felépítéséhez, következésképpen strukturális fehérjeként is számon tartják. A keratin egészséges és élettel teli megjelenést kölcsönöz a haj és a bőr számára, továbbá segít kialakítani egy védelmet nyújtó szaruhártyaréteget a hajszálak felületén. Tehát a biotint joggal nevezhetjük a szépség vitaminjának.

Sokféle élelmiszer tartalmaz biotint, viszont gyakran csak kis mennyiségben. Ráadásul, ez a vitamin nagyon érzékeny a hőre és gyorsan roncsolódik a főzés során. Biotinforrások közé tartoznak a belsőségek, mint például a máj és a vese, valamint a tojássárgája, a hal, a szójatermékek és a diófélék.

Réz – színt ad hajának!

Elsőre sok ember csupán a fémmel hozza összefüggésbe a rezet. De valójában a réz azok közé a nyomelemek közé tartozik, amire a testünknek szüksége van sok anyagcserefolyamat szempontjából. Többek között, a hajsejtek számára is fontos a melanin képzéséhez. A melanin pedig a haj természetes színéért felelős. Tehát a réz hozzájárul a haj természetes színének megőrzéséhez, ezenfelül még fontos feladatokat lát el a kötőszövetek normál állapotának fenntartásával kapcsolatosan is.

Az alapelv itt is beigazolódik: Biztosítsa a réz megfelelő mennyiségű bevitelét a táplálékon keresztül, mivel a test önmaga nem tudja előállítani ezt a nyomelemet. A magas réztartalmú ételek közé tartoznak a diófélék, az avokádó, a teljes kiőrlésű termékek és az aszalt gyümölcsök.