A szem egészsége

  1. doppelherz.hu
  2. Termékek
  3. A szem egészsége

A szem egészsége

Az érzékeink közül a látásunk a legbecsesebb, mivel ő közvetíti számunkra a környezeti információnak megközelítőleg a 80 százalékát. Az agyunk teljesítőképességének körülbelül egyharmadára szüksége van ahhoz, hogy feldolgozza az összes vizuális ingert. Felismerjük a színeket, a formákat és a mozgásokat, emellett még a háromdimenziós látásra és a távolságok, valamint a dolgok méretének megbecsülésére is képesek vagyunk.

A szemünk viszont nem csupán a legszebb érzékszervünk, hanem a legérzékenyebb is. Óvja és erősítse látását, mivel a jó látás nagyban hozzájárul az életminőségünkhöz!

Egészséges táplálkozás a szemek számára

Többnyire a 40. életév betöltése tájékán látásunk természetes élessége elkezd romlani, viszont a megfelelő életmóddal támogathatjuk a szemeinket.

A „látástudatos” táplálkozás néhány egyszerű cselekedettel kombinálva, mint például egy szemész rendszeres felkeresése, napszemüveg viselése az UV sugárzás ellen vagy például a dohányzás mellőzése, fontos alapjait képezik szemei egészségének és normál látóképessége megőrzésének.

De mi is az a „látástudatos táplálkozás”?

 A  Deutsche Gesellschaft für Ernährung (Német Táplálkozástudományi Társaság) napi 5 adag gyümölcs és zöldség elfogyasztását javasolja, annak érdekében, hogy a normál vitamin és nyomelemszükséglet biztosítva lehessen. A szem anyagcseréje is profitál ebből, mivel a szemünk is abból táplálkozik, amit mi elfogyasztunk. A különféle tápanyagok és védőanyagok hozzájárulnak a megfelelő látáshoz, továbbá ugyanúgy részt vesznek a látóképesség megőrzésében még az idős korban is.

Tápanyagok és védőanyagok a szemek számára:

A-vitamin Megőrzi a normál látóképességet
C-vitamin Megvédi a sejteket (a szabad gyököktől)
E-vitamin Megvédi a sejteket (a szabad gyököktől)
Lutein Szerves részét képezi a makulának
Zeaxantin Szerves részét képezi a makulának
Cink Megőrzi a normál látóképességet
Szelén Megvédi a sejteket (a szabad gyököktől)
DHA A látásfunkció szerves része + könnyfilm

A legismertebb tápanyag, amit kapcsolatba szoktak hozni a szemek egészségével, az az A-vitamin. Mivel az A-vitamin hozzájárul a normál látásfunkcióhoz, ezért meg is kapta a „szemvitamin” elnevezést. A-vitamin, azaz szemvitamin.

Jó A-vitamin forrásoknak számítanak a belsőségek, mint például a máj, a zsírban gazdag sajtok, a hering, a makréla és a tojás is. A sárgarépa gazdag béta-karotinban, ami az A-vitamin egyik prekurzora, és gyakorta az éles látásért felelős élelmiszerként tartják számon.

Lutein + zeaxantin – A makula alkotóelemei

A kontrasztokban gazdag és éles látást a „sárgafoltnak” (macula lutea) köszönhetjük, ami egy kis terület a retinán. A sárga szín a növényi festékanyagok megnövekedett jelenlétének, azaz a lutein és a zeaxantin felhalmozódásának tulajdonítható. Mivel a sárgafolt területére úgy esik be a napfény, hogy szinte meg sem törik, a természet azt eszelte ki, hogy egy különösen magas antioxidánsvédelemmel látja el ezt a területet a lutein és a zeaxantin segítségével.

A lutein és a zeaxantin, amik a karotinoidok közé tartoznak, a zöldségfélékben fordulnak elő, mint például a leveles káposztában, a spárgában, a nyers spenótban vagy a petrezselyemben.

Cink, szelén + C-vitamin + E-vitamin – A szemek védőpajzsa

A szemeink az állandóan ismétlődő fénybehatás és a vizuális információ feldolgozásának következtében oxidatív stressznek vannak kitéve. Ez megnövekedett szabadgyökképződéshez vezethet. Annak érdekében, hogy ezeket testünk sejtjei lebonthassák, egy különleges védőpajzs áll a rendelkezésükre. Ennek a pajzsnak az alkotóelemei a C-vitamin, az E-vitamin és a nyomelemek, mint például a szelén és a cink, melyek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy megvédjék a sejteket az oxidatív stressztől.

A citrusfélékhez tartozó gyümölcsök, a paprika vagy akár az eper mind jól ismert forrásai a C-vitaminnak. Az E-vitamin főként növényi olajokban fellelhető. A szelént és a cinket jórészt állati eredetű élelmiszereken keresztül, például a halak és húsok fogyasztásával juttathatjuk a szervezetünkbe. Tippünk: Fogyasszon osztrigát, mivel ez az élelmiszer a leggazdagabb cinkben!

DHA omega-3 zsírsavak – A látósejtek alkotóelemei

A szemeink egészsége szempontjából különösen értékes a dokozahexaénsav, azaz a DHA, ami egy többszörösen telítetlen omega-3 zsírsav. A DHA a leggyakoribb képviselője az agyban és a látósejtekben található zsírsavaknak. Fontos a retina szöveti szerkezete számára és ezáltal szerepe van a normál látásfunkció  megőrzésében.

Nem csak a retinában található meg a DHA, hanem a zsírokat tartalmazó könnyfilmben is. Az egészséges könnyfilm azt a célt szolgálja, hogy a könnyfolyadék ne tudjon elpárologni, és hogy a szemek megfelelően nedvesek maradjanak.

Különösen jó forrásai az omega-3 zsírsavaknak a hidegvízi halak, mint például a hering, a makréla vagy a lazac.

Az érzékeink közül a látásunk a legbecsesebb, tehát kezdettől fogva támogassa látását!