Gyomor és emésztés

 1. doppelherz.hu
 2. Termékek
 3. Gyomor és emésztés

A gyomor és az emésztés – természetes segítség szorulás, gyomorégés vagy felfúvódás esetén

Az egészségünk a legnagyobb kincsünk, melyet gyakorta magától értetődőnek tekintünk. A jóllétünk szempontjából különösen fontos szerepet tölt be az egészséges emésztés. Nem véletlenül keletkezett ezzel kapcsolatban számos közmondás, mint például „valami megfeküdte a gyomrát” vagy „ezt még meg kell emésztenie”.

Elengedhetetlen, hogy az emésztőrendszer minden nap dolgozzon és létfontosságú tápanyagokkal lássa el a testünket. Sok szervünk részt vesz az emésztésben, például a gyomor, a vékony-és vastagbél, a máj és a lép. Ezek a szervek kis fogaskerekek módjára kapcsolódnak egymáshoz. Ha összhangban tudnak dolgozni, az emésztésünk szabályszerűen működik anélkül, hogy bármit is észrevennénk. Mindazonáltal bizonyos tényezők, mint a zsíros ételek fogyasztása, a mozgásszegény életmód, vagy akár a stressz, emésztési zavarokhoz vezethetnek. Valószínűleg már majdnem mindenki megtapasztalhatta a következő panaszok egyikét:

A teltségérzetet, a gyomorégést, a szorulást, a hasmenést vagy akár a kellemetlen puffadást. Ezek mind jelentős mértékben befolyásolhatják jóllétünket. Léteznek olyan növényi eredetű anyagok, amik például hasznosak lehetnek a szorulás ellen vagy segítséget nyújthatnak a zsírok megemésztésében.

Tippek a megfelelő emésztéshez:

 • Kerülje a stresszt
 • Lassan és alaposan rágja meg az ételt
 • Reggelente igyon éhgyomorra egy pohár meleg vizet
 • Fogyasszon rostokban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket
 • Kerülje a felfúvódást keltő élelmiszereket, például a foghagymát és a vöröshagymát
 • Egyen inkább többször, de egyszerre csak keveset
 • Rendszeresen járjon WC-re
 • Esténként kerülje a nyerskosztot
 • Mozogjon rendszeresen

Ricinusolaj – természetes segítség szorulás esetén

Tulajdonképpen nagyon sok ember küzd székrekedéssel. Ez manapság már civilizációs betegségnek is tekinthető. A mozgásszegény életmód, a kiegyensúlyozatlan táplálkozás, a stressz vagy akár az étrendváltás is vezethet székrekedéshez. Alkalmi székrekedés esetén segítséget nyújthat a ricinusolaj.

A ricinusbab eredetileg a trópusokról és a szubtrópusokról származik, viszont manapság már a Földközi-tenger vidékén is fellelhető. A ricinusbab dísznövényként terjedt el a kertjeinkben és „csodafa” vagy „krisztuspálma” néven vált ismerté. A növény tövises toktermésének magjából nyerik ki a ricinusolajat egy kíméletes hidegsajtolásos technológia segítségével.

A ricinusolajnak nagyon erős íze van, amit ezért csak kapszula formájában lehetséges bevenni. Mivel nagyon egyszerűen be lehet venni, ezért a ricinusolajos hashajtókapszula kellemes megkönnyebbülést jelent az emésztés számára. Minél nagyobb mennyiségű kapszulát vesz be, annál hamarabb érezhető a hashajtó hatás.

A kurkuma gyökere emésztéssegítő tulajdonságokkal bír

A kurkuma (Curcuma longa) a gyömbérfélék családjába tartozik, évelő gyógynövénynek számít, gyökérgumója pedig vastag húsú. Nedves és meleg klímára, valamint sok vízre van szüksége. Indiától kezdve, Indonézián és Thaiföldön keresztül, egészen Kínáig kiterjed a termőterülete. Fő termesztési területe manapság Indiában található meg. Ott már több mint 4000 éve használják ezt a növényt fűszernövényként, ezenfelül még gyógyhatást is tulajdonítanak neki. A kurkumát hagyományosan az ájurvédikus orvoslásban is alkalmazzák.

Ez a gyógynövény nálunk gyakorta „sárgagyökér” néven ismert. Használják fűszerként vagy festőanyagként, például sáfrányt helyettesítik vele, mivel olcsóbb annál. A kurkuma adja a curry-por jellegzetes sárga színét, viszont a mustárt vagy némelyik felvágottat és kolbászt is színezhetik vele. 

A kurkuma viszont nem a jó ételfestő tulajdonsága miatt lett igazán nagyra becsült, hanem annak a tulajdonságának köszönhetően, hogy nagyban elősegíti az emésztést a zsírban gazdag ételek fogyasztása esetén.

Articsóka – az aktív zsíremésztés érdekében

Az articsóka bogáncsfélének számít. A Földközi-tenger térségének egyik nagyon nagy tradícióval rendelkező haszonnövénye. Már az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak is nagy becsben tartották. Sok olyan történet ismert, amikből megtudhatjuk, hogy az ókori rómaiaknak az articsóka segítségével kellett újra lendületbe hozni az emésztésüket a hírhedt lakomáik után.

Manapság már jól ismert az articsóka pontos hatása. Ez az ínyencségnek számító zöldségféle olyan természetes anyagokat tartalmaz, amik pozitív hatással vannak a koleszterinszintre és elősegítik az aktív zsíremésztést. Az articsókában lévő cinarin arra ösztönzi a májat, hogy több epét termeljen. Az epefolyadék az összes zsír emésztésében részt vesz. Lebontja a zsírokat apró, ezáltal könnyen emészthető cseppecskékre. Támogatja a gyomor és a belek mozgását, valamint segít megelőzni az emésztési panaszokat, mint amilyen a szorulás vagy a felfúvódás is.

Tippünk: Fogyassza a kellemesen kesernyés ízű articsókát előételként vagy pedig salátaként tálalva.